Het kan bij woningen uit de jaren ’70 en ’80 ingewikkeld zijn om warmteterugwinning te realiseren. Deze woningen hebben oorspronkelijk enkel ventilatieroosters bij de ramen, dus waar vind je plek voor het plaatsen van een WTW-unit en de kanalen? Het is bovendien relatief duur. Maar overstappen op WTW heeft wel de voorkeur, zeker met lagetemperatuurverwarming. Als je dan nog koude lucht naar binnen laat via roosters, ontstaat een zeer oncomfortabel binnenklimaat en het stuwt de energierekening omhoog. Gelukkig kan het wel, WTW realiseren bij renovatie. In dit blog vertellen we je op basis van ervaring hoe.
Stel je voor dat je woningen bij een renovatie volledig isoleert met schilisolatie en HR++-glas en dan toch weer een gat maakt in de kozijnen om voor de ventilatie frisse lucht naar binnen te laten. Niet logisch, toch?
Helemaal niet als de woning wordt uitgerust met een (hybride) warmtepomp en dus verwarmd wordt met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Dan komt er in de winter koude lucht naar binnen via die raamroosters, die je niet zo een-twee-drie opwarmt. Het gevolg is een zeer oncomfortabel binnenklimaat en hoge stookkosten om die kou die van buiten komt te compenseren.
WTW kan bij renovatie een puzzel zijn
Logisch dus, dat ook bij renovatie warmteterugwinning de voorkeur heeft. Dat kan alleen wel een puzzel zijn. Allereerst is de investering hoger dan wanneer je werkt met een ventilatiebox en raamroosters. In eerste instantie dan, want de lagere stookkosten zullen dat verschil snel tenietdoen. Maar wat vooral ook een probleem is: er is geen plek. In de woning is immers nooit ruimte gecreëerd voor een WTW-unit en de bijbehorende kanalen. Dus waar plaats je die dan?
Oplossing: HRUC-Plus Reno
Bij Ventilair kwamen we steeds vaker voor dit vraagstuk te staan en dus bedachten we een oplossing: onze HRUC-Plus Reno. Deze WTW-unit is specifiek ontworpen voor de renovatiemarkt in Nederland. Hij is compact én betaalbaar. Deze units hebben onder andere geen voorverwarmer. Dit maakt het een geschikte optie voor renovatieprojecten waarbij de ruimte beperkt is en een voorverwarmer niet vanuit de BENG noodzakelijk is.
Waar we óók al veel ervaring mee opdeden is ruimte creëren. Door het compacte formaat past de HRUC-Plus Reno WTW-unit soms in een keukenkastje, vrijwel onder de schuine kant van de zolder en bij flatwoningen kijken we nu of we ‘m in de corridor kwijtkunnen.
Flexibel luchtverdeelsysteem
Voor de kanalen creëerden we al meerdere keren een verlaagd plafond op de overloop, waarbij we dan boven de deur van de slaapkamer inblaasventielen maken. Zeker met ons flexibele FLX-systeem lukte het tot nu toe altijd om de kanalen mooi weg te werken.
Dit kunststof luchtverdeelsysteem heeft een kliksysteem waarmee je installatietijd bespaart en met de flexibele slangen kun je makkelijk om, onder of over eventuele obstructies heen. De praktijk wijst uit dat je met zo’n systeem als installateur wel 30-40% tijdwinst kan boeken. Met FLX heb je daarnaast minder onderdelen en daarmee minder opslagruimte nodig.
Praktijkvoorbeelden
Een mooi voorbeeld van een project waar dit werd toegepast is de verduurzaming van 80 woningen in Middelburg, aan de Oosterscheldestraat en Maasstraat . Op de foto’s is goed te zien hoe flexibel het systeem is.
Ook de complete renovatie van 30 woningen in In 't Harde (gemeente Elburg) is een mooi voorbeeld. De ruimte om in de bestaande plafonds een luchtverdeelsysteem aan te leggen was hier zeer beperkt. Ook de ruimte waarin de WTW-unit hangt is klein. De oplossing: onze compacte WTW-unit met ons flexibele luchtverdeelsysteem. De bewoners zijn de komende jaren verzekerd van een comfortabel en gezond binnenklimaat.
Meer weten over onze oplossingen voor duurzame en comfortabele renovatie? Neem contact met mij op, ik vertel je graag meer.