De ontwikkelingen gaan snel in de prefab woningbouw. Niet alleen richten steeds meer bouwers fabrieken op voor prefab woningbouw waar complete woningen ‘van de band rollen’. Er zijn ook alsmaar meer partijen die het traditionele bouwen op de bouwplaats verruilen voor montage van alle geprefabte onderdelen van de woning. Ik spreek veel met bedrijven die ofwel complete prefab woningen, ofwel prefab onderdelen maken en gebruiken. Snelheid van bouwen en balans tussen lage kosten en hoog comfort voor de bewoners zijn logischerwijs belangrijk. Nog slimmere ventilatieoplossingen helpen daarbij (bijvoorbeeld: geen geluidsoverlast meer uit het ventilatiesysteem en tot 40% tijdwinst bij het aanleggen van het ventilatiesysteem). Drie voorbeelden.
1. Tijdwinst en kostenbesparingen
Laat ik beginnen met tijdwinst en kostenbesparingen. Ook in prefab woningbouw worden nog veel ‘traditionele’ stalen kanalen toegepast. Maar staal moet je slijpen, boren, parkeren en aftapen om het luchtdicht te krijgen. Bovendien zijn de prijzen van staal hoog. En een systeem met stalen kanalen is star.
Er zijn ook flexibele oplossingen van kunststof. Bijvoorbeeld ons Comair FLX-systeem. Dit luchtverdeelsysteem heeft een kliksysteem waarmee je installatietijd bespaart en met de flexibele slangen kun je makkelijk om, onder of over eventuele obstructies heen. Denk bijvoorbeeld aan de rioolbuizen. Daar trek je dit systeem eenvoudig langs of omheen.
De praktijk wijst uit dat je met zo’n systeem wel 30-40% tijdwinst kan boeken. Met Comair FLX heb je daarnaast minder onderdelen en daarmee minder opslagruimte nodig.
2. Geen geluidsoverlast meer voor de bewoners
Wat we ook nog veel zien in de prefab woningbouw, zijn ‘traditionele’ kanalen die bestaan uit één hoofdkanaal voor de hele woning. Onderweg worden dan bijvoorbeeld drie ventielen geplaatst: voor de WC, de badkamer en de keuken. Wat er dan gebeurt echter, is dat er lucht over die ventielen gaat stromen. Dan krijg je wervelingsgeluid en dat is storend voor de bewoner. Bovendien heb je grote kans op overspraak: je hoort op de badkamer wat er op de WC gebeurt.
Die geluidsoverlast verdwijnt als je werkt vanuit een verdeler, van waaruit aparte slangen lopen naar de verschillende afzuigpunten: de keuken, de WC, de badkamer. Dan heb je niet die doorstromende lucht bij de ventielen, want elk ventiel is een eindpunt. En je hebt ook geen overspraak. Ik kom regelmatig bedrijven tegen die met dit probleem struggelen. Er is dus een oplossing voor!
3. Een prettig proces met nauwe samenwerking
In ‘ventilatieland’ ben je het als installateur en bouwer van prefab woningen of onderdelen misschien gewend de onderdelen die je nodig hebt te bestellen en er zelf mee aan de slag te gaan. Vaak haal je je onderdelen ook bij verschillende leveranciers. Bij de ene partij de kanalen, bij de andere de wtw-unit.
Dat hoeft zeker niet zo te gaan. Meedenken, adviseren en ontzorgen is waar we bij Ventilair voor staan. Dat begint al bij het ontwerp, waarbij we op basis van de plattegrond voor jullie woning meerekenen aan hoe je de wtw-unit in balans krijgt. Vervolgens leveren wij ook alle materialen die je daarvoor nodig hebt. De wtw-unit dus, maar ook de kanalen, ventielen en alle andere onderdelen.
We gaan als ventilatiespecialist wat dat betreft echt als collega naast onze opdrachtgevers staan. We kunnen meedenken in alle disciplines, zijn ín de fabriek aanwezig om mee te kijken bij de verwerking van ons product en zorgen er samen met jullie voor dat alles goed gaat.
Kortom: als het gaat om ventilatie zijn in prefab woningbouw slimmere en snellere oplossingen beschikbaar. Oplossingen die tot 40% tijdwinst op kunnen leveren, minder kosten met zich meebrengen aan materialen en voorraad en uiteindelijk ook nog eens zorgen voor meer comfort voor de bewoners.
Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op, ik kom graag langs om mee te denken over de ventilatieoplossingen in jullie prefab woningconcept.