Update mei 2020:
Na het uitstel van de invoering van de Omgevingswet heeft minister Ollongren (BZK) per brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt dat ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) niet op 1 januari 2021 in werking zal treden.
De minister geeft in haar brief aan dat de Wet kwaliteitsborging voor de bouw later in werking treedt, omdat ook de Omgevingswet vertraagd is. Beide wetten hebben een sterke onderlinge relatie hebben op het vlak van wetgeving en op de wijze waarop digitale ondersteuning wordt gefaciliteerd. In het bestuursakkoord dat met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is gesloten, staat dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gelijktijdig is met die van de Omgevingswet.
Op 1 januari 2021 treedt de Wet Kwaliteitsborging in werking. Omdat de wet op 14 mei 2019 werd aangenomen door de Eerste Kamer is er al veel over gesproken en geschreven. Maar wat betekent die wet in de dagelijkste praktijk nou voor u als installateur? Ik volgde er kennissessies over en verdiepte mij erin. De kern: u moet straks aantonen dat u heeft geleverd wat is beloofd. Vanzelfsprekend helpen wij u hier graag bij.
Met de Wet Kwaliteitsborging is het per 1 januari 2021 verplicht om bij de oplevering van een woning ook een handleiding voor die woning op te leveren. In die handleiding tonen de makers van die woning met garantiecertificaten aan dat de woning werkt zoals hij is ontworpen. Tijdens het ontwerp en de bouw moet de aannemer een ‘kwaliteitsborgingsbureau’ betrekken. Dat bureau controleert tijdens de bouw steekproefsgewijs of alles wordt gemaakt en werkt zoals het is beloofd.
Standaard een debietmeter-check
Voor ventilatie betekent dit dat u als installateur aan moet tonen dat de installatie doet wat hij moet doen. Feitelijk was dat natuurlijk altijd al zo, maar een rapport overleggen hoefde niet. En een extern bureau dat meekijkt was er al helemaal niet. U kon gecontroleerd worden, maar ik heb in mijn lange carrière misschien één keer meegemaakt dat een gemeenteambtenaar een installatie met een debietmeter kwam checken.
Met andere woorden: zo’n steekproef gebeurt nu zelden, met de Wet Kwaliteitsborging is het straks de standaard dat de werking van de ventilatie wordt gemeten en u de balansmeting moet overleggen. Zowel aan de bewoner overigens, als aan de gemeente.
Garantie dat het werkt
Wij helpen u graag om aan de Wet Kwaliteitsborging te voldoen. Dat begint al bij het ontwerp, doordat wij op basis van de plattegrond voor u berekenen hoe u de wtw-unit in balans krijgt. Vervolgens leveren wij u ook alle materialen die u daarvoor nodig heeft. De wtw-unit dus, maar ook de kanalen, ventielen en alle andere onderdelen.
Door deze aanpak – en doordat wij echt naast u gaan staan tijdens uw project - kunnen wij garanties afgeven. Als u de installatie zo aanlegt zoals deze door ons is ontworpen, met de materialen die wij daarbij voorschrijven, haalt u de beloofde debieten.
Meerekenen, -denken en -kijken
En wilt u ons actief bij de installatie betrekken? Dat kan. Sterker nog, dat vinden we fijn. Werkt u bijvoorbeeld voor het eerst met ons flexibele luchtverdeelsysteem FLX, dan lopen we graag een paar uur mee op de bouw om uit te leggen hoe het werkt en mee te kijken. Maar ook in alle andere gevallen zijn we bereikbaar en komen we kijken als er vragen zijn. ‘De tekening zei dit, de praktijk is zo, hoe gaan we dat aanpakken?’ Wij denken mee.
Voldoen aan de Wet Kwaliteitsborging
Kortom: doordat wij het complete ontwerp van de ventilatie voor onze rekening nemen, meerekenen en alle benodigde materialen in eigen beheer leveren, weten we dat het aan de Wet Kwaliteitsborging voldoet. Samen mooie projecten opleveren, dat is wat wij willen. Fijne, comfortabele woningen maken. Dat was al zo en blijft natuurlijk zo, ook met de Wet Kwaliteitsborging.
Meer weten of ervaringen uitwisselen? Neem contact met mij op, ik ontmoet u graag.