In de 5-delige serie 'De vijf belangrijkste installatiethema’s voor 2023' kijken we vooruit welke thema's de installateur in 2023 gaan bezighouden. Wat vinden zij belangrijk, waar besteden ze aandacht aan. We analyseren deze thema's en geven bruikbare tips voor de projectleiders en werkvoorbereiders.
Eerder dit jaar keken we ook al terug naar 2022. We zien dat de belangrijkste thema's van 2022, ook in 2023 terugkomen. Verspreid over een aantal weken zullen we onderstaande onderwerpen bespreken.
1. Digitalisering
2. Duurzaamheid
3. Personeel
4. Regelgeving (BENG / TOjuli / WKB)
5. Leverbetrouwbaarheid
In ons eerste deel van het 5-luik ‘De 5 belangrijkste installatiethema’s voor 2023’ bespreken we de (verdere) digitalisering van de installatiebranche. Digitalisering speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij en ook de installatiebranche wordt steeds verder geautomatiseerd. Zowel de kleine als grote installateur zal hier steeds meer mee te maken krijgen. Want ook in 2023 zal het belang van digitalisering verder toenemen. Iedereen moet zich voorbereiden op de veranderingen die hiermee gepaard gaan. Door deze digitalisering kunnen processen efficiënter verlopen, maar dit vraagt ook om een andere manier van werken en om aan te sluiten bij nieuwe technologieën. Ga je hierin niet mee dan mis je ongetwijfeld de spreekwoordelijke boot. In dit stuk geven we een aantal tips om ook in 2023 mee te gaan met de digitalisering.
De installatiebranche is de afgelopen jaren sterk veranderd door de opkomst van digitale technologieën. Als projectleider, calculator, werkvoorbereider van een installatiebedrijf betekent dit dat je je zult moeten aanpassen aan deze nieuwe ontwikkelingen. Alleen dan blijft je bedrijf concurrerend.
Een van de grootste voordelen van digitaliseren is efficiency. Het biedt de mogelijkheid om je werk veel efficiënter en effectiever uit te voeren. Door middel van digitale tools zoals berekeningen, tekeningen en simulaties kun je sneller en nauwkeuriger werken. Dit bespaart tijd en vermindert het risico op fouten. Bovendien kunnen digitale tools helpen om complexe technische vraagstukken op te lossen en problemen te diagnosticeren. Wat uiteindelijk weer leidt tot minder faalkosten.
Ook verbetert digitalisering de communicatie tussen de installateur en haar klanten en leveranciers. Dankzij diverse digitale tools, kun je tegenwoordig veel sneller en eenvoudiger communiceren met klanten en leveranciers. Hierdoor wordt de service die je biedt verder verbeterd en kun je snel reageren op veranderende wensen en eisen van klanten. Je opdrachtgevers gaan dit ook steeds meer zien als ‘gewoon’.
Ook leidt deze digitalisering tot een grotere transparantie en verantwoordelijkheid in de installatiebranche. Dankzij digitale tools zoals monitoring- en beheersystemen kun je real-time informatie verzamelen over de werking en prestaties van installaties. Hierdoor kun je snel inspelen op veranderende omstandigheden en problemen proactief oplossen. Hiermee wordt de veiligheid en betrouwbaarheid van installaties vergroot.
Installatiebedrijven die deze ontwikkelingen op het gebied van digitalisering niet volgen, zullen uiteindelijk achterblijven ten opzichte van hun concurrenten. Hierdoor zullen zij minder concurrerend zijn en het risico lopen om achterhaald te raken. En het gaat sneller dan je denkt.
1. Onderzoek de laatste ontwikkelingen: Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en tools die beschikbaar zijn voor de installatiebranche. Volg bijvoorbeeld seminars en events, lees vakbladen en volg online forums en sociale media.
2. Gebruik de juiste technologieën: Ken de technologieën en tools die het beste bij jullie bedrijfsvoering passen en die je het meest zullen helpen bij het uitvoeren van je werk. Bespreek de aanschaf en het gebruik daarvan met je werkgever.
3. Maak gebruik van cloud-based software: Cloud-based software is een goede manier om efficiënt samen te werken met collega's en klanten, en om altijd en overal toegang te hebben tot belangrijke gegevens en informatie.
4. Maak tijd voor training en ontwikkeling: Zorg dat je hoogte bent van de nieuwste technologieën en hoe deze het beste kunnen worden gebruikt. Bespreek opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden met je werkgever.
5. Werk samen met andere bedrijven en leveranciers: Samenwerken met andere bedrijven en leveranciers kan helpen om de digitalisering van de branche te versnellen en om ervaringen en kennis uit te wisselen.
Bovenstaande tips zijn bruikbaar voor ondernemers, projectleiders en werkvoorbereiders bij kleine en grote installatie bedrijven. We durven wel te stellen, hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker deze digitalisering is. Opdrachtgevers verwachten over het algemeen net iets meer van een groot bedrijf. Hoe dan ook, het is belangrijk om je in 2023 te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, zodat je altijd op de top van je vak kunt blijven.
Het 2e deel van onze serie ‘De 5 installatiethema’s van 2023’ gaat over duurzaamheid. Duurzaamheid was in 2022 ook al één van de meest besproken thema’s en krijgt in 2023 ook weer veel aandacht. Dit komt grotendeels omdat bouw- en installatieproducten een significante bijdrage leveren aan de wereldwijde CO2-uitstoot en onze steeds groter wordende afvalberg. Bovendien worden veel grondstoffen voor de productie van bouwmaterialen schaars, wat de noodzaak om circulaire producten te gebruiken verhoogt.
We zagen het in onze terugblik op 2022 ook. Vooral de grote installateurs kunnen als koplopers in de branche niet om een goede duurzaamheidsstrategie heen. Zij worden vaak gezien als aanvoerder in de branche. We zagen dan ook in 2022 veel nieuws van deze bedrijven, dat gerelateerd was aan duurzaam ondernemen. Dat gaat in 2023 niet veranderen. Maar hoe moet je als projectleider, inkoper of werkvoorbereider van een installatiebedrijf hiermee omgaan?
Één van de manieren om de duurzaamheid en circulariteit in de bouw- en installatiebranche te verbeteren, is door het gebruik van bouwmaterialen die op een verantwoorde manier worden geproduceerd en die op termijn herbruikbaar of recyclebaar zijn. Het gebruik van bijvoorbeeld gerecycled kunststof kan de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen verkleinen. Zo zijn er bijvoorbeeld al woonhuisventilatoren beschikbaar die gemaakt zijn van een volledig gerecyclede behuizing. Voor werkvoorbereider, calculator en projectleider, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze nieuwe producten en om te weten wat er op de markt is.
De vraag naar tijdelijke huisvesting is erg groot. En mede door de opkomst van de industriële woningbouw is ook het aantal huizen dat tijdelijk ergens wordt neergezet enorm aan het stijgen. Het belang van het ontwerpen van installaties, die eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt, neemt dus ook verder toe. Het is dus belangrijk dat je als installateur hier de kennis voor in huis hebt.
Een andere manier om de duurzaamheid en circulariteit van bouw- en installatiematerialen te verbeteren, is door het ontwikkelen van producten en installaties die op een slimme manier zijn ontworpen. Bijvoorbeeld, het ontwerp van producten met een langere levensduur of van slimme installaties. Hierin speelt data en digitalisering ook weer een belangrijke rol.
Het is belangrijk voor producenten, installateurs en ingenieurs in de bouwsector, om samen te werken aan de ontwikkeling van deze duurzame en circulaire oplossingen voor de bouw. Dit kan ook door samen te werken met overheden, kennisinstellingen, en ngo's om de implementatie van duurzame en circulaire praktijken te versnellen.
In een wereld waarin dus steeds meer aandacht wordt besteed aan milieubescherming, circulariteit en duurzaamheid, speelt ook de installateur een belangrijke rol. Als specialist op het gebied van verwarming- koel-, en ventilatiesystemen is deze verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van deze systemen. En hierbij moet je ook rekening houden met de impact die deze systemen hebben op het milieu. 5 tips:
1. Duurzame materialen: Selecteer duurzame materialen zoals gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen voor de installatie waar mogelijk. Bestekken schrijven voor, maar soms zijn er duurzamere alternatieven. Weet wat er in de markt verkrijgbaar is en maak er gebruik van.
2. Verminder energieverspilling: Verminder energieverspilling door isolatie en het opsporen en dichten van luchtlekken in huizen. Hierdoor kan het energieverbruik worden verlaagd en kunnen eindgebruikers geld besparen op hun energierekening. Neem hierin een proactieve en adviserende rol.
3. Gebruik energie-efficiënte apparaten: Maak gebruik van energie-efficiënte apparaten en apparatuur die minder energie verbruiken. Kies voor zonnepanelen, warmtepompen of ledverlichting in plaats van traditionele systemen die meer energie verbruiken. Er zijn ook steeds meer energiezuinige airconditioners, boilers en ventilatiesystemen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van het energieverbruik.
4. Stimuleer recycling: Stimuleer het recyclen van materialen en producten, zoals oude airconditioners, boilers, leidingen, etc. Dit vermindert de hoeveelheid afval en vermindert de impact op het milieu. Kijk hoe je oude materialen kunt hergebruiken en zorg dat je mensen op de bouw ook weten wat recyclebaar is. Zo reduceren we samen de afvalberg.
5. Adviseer klanten over duurzame opties: Adviseer klanten en/of eindgebruikers over duurzame opties en de voordelen ervan, zoals besparing op energiekosten en vermindering van hun ecologische voetafdruk. Zo kunnen ze een weloverwogen keuze kunnen maken.
Ook wordt de MPG steeds belangrijker voor de installateur. De MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) is een maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Het geeft aan hoeveel milieubelasting een gebouw gedurende zijn levenscyclus veroorzaakt, van de winning van grondstoffen voor de bouw tot het slopen en recyclen van het gebouw aan het einde van zijn levensduur. De MPG-score wordt berekend aan de hand van de materiaalkeuze, de energieprestatie en het waterverbruik van het gebouw.
MPG is belangrijk voor installateurs omdat zij een grote invloed hebben op de MPG-score van een gebouw. Installateurs zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en installeren van energiezuinige en duurzame installaties, zoals verwarming, ventilatie, airconditioning en verlichting. Door slimme keuzes te maken in de installaties kunnen installateurs de MPG-score van een gebouw verlagen en daarmee bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.
De MPG-score wordt steeds belangrijker bij het aanvragen van vergunningen voor nieuwe gebouwen. Dit betekent dat nieuwe gebouwen in Nederland moeten voldoen aan een bepaalde MPG-norm. Installateurs moeten daarom op de hoogte zijn van de MPG-score en hoe zij kunnen bijdragen aan het verlagen van deze score (hoe dichter bij de 0, hoe beter). Door hun kennis en expertise kunnen zij een belangrijke rol spelen bij het realiseren van duurzame en energiezuinige gebouwen.
De installatiebranche is continu in beweging en er worden steeds nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen ontwikkeld op het gebied van verwarming, koeling en ventilatie. Als installateur of als werkvoorbereider/calculator/projectleider is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en om te blijven investeren in nieuwe kennis en vaardigheden. Hierdoor blijf je toekomstbestendig en kun je klanten adviseren over de meest duurzame oplossingen.
Deel 3 van onze serie ‘De 5 installatiethema’s van 2023’ gaat over personeel. Een thema dat al jaren speelt in de branche. Want de installatiebranche in Nederland heeft al lang te maken met een personeelstekort. Er zijn te weinig mensen beschikbaar om alle vacatures te vervullen. Dit geldt voor bijna alle technische beroepen zoals loodgieters, installatiemonteurs en elektromonteurs. Een belangrijke reden is dat er onvoldoende jongeren kiezen voor een opleiding in de installatiebranche. Veel jongeren kiezen voor een andere richting, zoals ICT of technologie, terwijl de installatiebranche juist veel mogelijkheden biedt op het gebied van duurzame energie en smart homes. Daarnaast gaan veel oudere werknemers met pensioen.
Dit tekort aan personeel heeft gevolgen voor de installatiebranche. Bedrijven hebben moeite om alle vacatures te vervullen en moeten soms opdrachten weigeren of uitstellen. Dit kan leiden tot vertragingen in de oplevering van projecten en een verlies van opdrachten. Ook kan het personeelstekort leiden tot hogere kosten, omdat bedrijven hogere salarissen moeten bieden om geschikt personeel aan te trekken.
Om het personeelstekort op te lossen, zijn er door diverse partijen al initiatieven gestart. Zo zijn er opleidingen en trainingen ontwikkeld om meer jongeren te interesseren voor de installatiebranche en om de kennis en vaardigheden van beschikbare kandidaten beter te laten aansluiten op de behoeften van werkgevers. Daarnaast zijn er ook ideeën om oudere werknemers langer te laten doorwerken en om zij-instromers aan te trekken. Ook werken bedrijven steeds meer samen om personeel te delen en om gezamenlijk opleidingen en trainingen aan te bieden.
Een goed opgeleid en gemotiveerd team is van cruciaal belang voor het succes van een bedrijf. Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten waarin personeel een belangrijke rol speelt voor de installateur.
Het is belangrijk dat het personeel up-to-date is. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën en innovatieve oplossingen. Door regelmatige training en bijscholing kun je ervoor zorgen dat het personeel deze vaardigheden en kennis blijft vergroten.
Je personeel is het gezicht van het bedrijf en speelt daarom een belangrijke rol in het bevorderen van klanttevredenheid. Door een vriendelijke en professionele houding te combineren met kwalitatieve installaties, kun je ervoor zorgen dat klanten tevreden zijn met je diensten. Dit heeft ook invloed op reputatie. Je personeel speelt een belangrijke rol in het bevorderen van de reputatie van het bedrijf. Door altijd het beste resultaat te leveren en klanten tevreden te stellen, kun je een positieve reputatie opbouwen en hierdoor nieuwe klanten aantrekken.
Daarnaast hebben werknemers een belangrijke rol in het vormen van de bedrijfscultuur. Door het creëren van een positieve en productieve werkomgeving kun je ervoor zorgen dat het personeel gemotiveerd blijft en de kwaliteit van de installaties blijft verbeteren.
Personeel speelt een belangrijke rol voor de installateur in 2023. Door zorg te dragen voor up-to-date vaardigheden en kennis, een goede klanttevredenheid, een positieve reputatie en een productieve bedrijfscultuur, kun je je als installateur op de kaart zetten als een toonaangevende speler.
Hoe kun je als werkvoorbereider/calculator/projectleider van een installatiebedrijf anno 2023 gekwalificeerd en gemotiveerd personeel aan trekken en behouden voor je bedrijf? Enkele tips:
1. Duidelijke visie en missie: Het is belangrijk dat om als werkgever een duidelijke visie en missie te hebben en deze te communiceren naar potentiële werknemers. Dit geeft hen inzicht in het bedrijf en de richting waarin het bedrijf zich beweegt. Als projectleider of werkvoorbereider moet je deze missie en visie ook uitdragen naar je mensen op de werkvloer/bouwplaats. Zorg daarbij voor praktisch en concreet taalgebruik.
2. Aangename werkomgeving: Zorg voor een aangename werkomgeving. Hierdoor zullen werknemers gemotiveerder zijn en langer aan het bedrijf verbonden blijven. Vier successen samen en zorg op tijd voor ontspanning. Je werkgever is daarnaast verantwoordelijk voor een aantrekkelijke verloning en goede arbeidsvoorwaarden. Hierdoor zullen werknemers zich gewaardeerd voelen en zich verbonden met het bedrijf blijven voelen.
3. Uitdagende projecten: Betrek collega’s bij uitdagende projecten waarin ze kunnen groeien en zich kunnen ontplooien. Medewerkers die aan uitdagende projecten werken, voelen zich vaak meer betrokken bij hun werk en bij het bedrijf. Hierdoor blijven ze gemotiveerd en geïnteresseerd in het werk. Gun elkaar een verantwoordelijkheidsgevoel bij het uitvoeren van werkzaamheden.
4. Doorgroeimogelijkheden: Werk mee en biedt ruimte voor doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Hierdoor zullen collega’s zich gewaardeerd voelen en zich verbonden met het bedrijf blijven voelen. Door actief bij te dragen aan de carrièreplanning van collega’s, weten ze beter welke stappen ze kunnen nemen om door te groeien binnen het bedrijf (en andersom geldt dit natuurlijk ook voor jou).
5. Netwerk: Het gebruiken van je netwerk is een effectieve manier om personeel te werven, omdat mensen in je netwerk je kennen en je ook vertrouwen. Mogelijk zijn ze geïnteresseerd in werken bij het bedrijf waarvoor je werkt. Ga naar netwerkevenementen en vertel mensen over de vacature. Dit kan leiden tot persoonlijk contact met potentiële kandidaten en kan hen aanmoedigen om te solliciteren.
Deel 4 uit de serie ‘De 5 installatiethema’s van 2023’ gaat over regelgeving. Want de bouw en regelgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Regelgeving is zeer belangrijk voor installateurs omdat het hen helpt om veilig en volgens de voorschriften te werken en kwaliteitswerk te leveren. Als werkvoorbereider/calculator/projectleider van een installatiebedrijf moeten op de hoogte zijn van de regelgeving die betrekking heeft op hun vakgebied. In dit deel bespreken we een aantal van deze regels en geven we tips hoe hier mee om te gaan.
Want door deze regelgeving te volgen, kun je ervoor zorgen dat het werk voldoet aan de standaarden van de bouw & industrie en dat installaties veilig en duurzaam zijn. Installatiebedrijven die zich niet aan de regelgeving houden of hier niet van op de hoogte zijn, kunnen zichzelf en anderen in gevaar brengen en hun reputatie en bedrijfssucces in gevaar brengen. Het is dus van groot belang dat je als werkvoorbereider/calculator/projectleider de relevante regelgeving kent en toepast.
BENG is een regelgeving die in 2021 is ingevoerd. Het heeft betrekking op de energieprestatie van gebouwen en vervangt de oude EPC-norm. Installateurs moeten zich bewust zijn van de BENG-eisen en ervoor zorgen dat hun werk voldoet aan de normen voor energiezuinige gebouwen.
In de BENG-regelgeving zijn drie eisen opgenomen waaraan de energieprestatie van een gebouw moet voldoen:
Maximale energiebehoefte: Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, te koelen en van warm tapwater te voorzien. Deze eis wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr).
Maximaal primair energiegebruik: Dit is het totale energiegebruik van een gebouw voor alle energiediensten, zoals verlichting, verwarming, koeling en ventilatie. Deze eis wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2.jr).
Minimaal aandeel hernieuwbare energie: Dit is het percentage hernieuwbare energie dat in een gebouw wordt gebruikt, zoals zonne-energie of windenergie. Deze eis wordt uitgedrukt in procenten.
Om te voldoen aan de BENG-eisen moet je als werkvoorbereider/calculator/projectleider bij de bouw of renovatie van een gebouw aandacht besteden aan de energiezuinigheid van de gebruikte installaties. De juiste kennis hebben van BENG is dus belangrijk.
Dit is een nieuwe wet die naar verwachting 1 januari 2024 van kracht wordt. Het heeft betrekking op de kwaliteitsborging van bouwprojecten en stelt hogere eisen aan de verantwoordelijkheden van installatiebedrijven en andere partijen die betrokken zijn bij de bouw. Als werkvoorbereider/calculator/projectleider van een installatiebedrijf moet je je bewust zijn van de nieuwe WKB-eisen .
De WKB introduceert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging waarbij de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het bouwwerk verschuift van de gemeente naar de bouwsector zelf. Dit betekent dat je zelf en andere partijen die betrokken zijn bij de bouw meer verantwoordelijkheid krijgen voor het leveren van bouwwerken van goede kwaliteit.
Het nieuwe stelsel bestaat uit drie onderdelen: de kwaliteitsborger, het instrument voor kwaliteitsborging en het opleverdossier. De kwaliteitsborger is een onafhankelijke partij die toezicht houdt op het bouwproces en controleert of het bouwwerk aan de kwaliteitseisen voldoet. Het instrument voor kwaliteitsborging is een geaccepteerde methode om de kwaliteit van het bouwwerk te waarborgen en het opleverdossier is een dossier waarin alle relevante informatie over het bouwwerk wordt vastgelegd.
Ook de installatiebedrijven krijgen meer verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun werk. Je moet ervoor zorgen dat het werk voldoet aan de kwaliteitseisen en de voorschriften die gelden voor het bouwwerk als geheel. Je moet kunnen aantonen dat hun werk aan deze eisen voldoet en hiervoor het instrument voor kwaliteitsborging gebruiken.
Dit heeft betrekking op de temperatuuroverschrijding in gebouwen tijdens de warme maanden van het jaar. Installatiebedrijven moeten zich bewust zijn van deze eis en ervoor zorgen dat hun werk bijdraagt aan het verminderen van de temperatuuroverschrijding in gebouwen.
De TO/juli-eis is een aanvulling op de bestaande energieprestatie-eis voor gebouwen (BENG) en heeft als doel om oververhitting in gebouwen te voorkomen. Het gaat hierbij niet alleen om comfort, maar ook om gezondheidsrisico's die kunnen ontstaan door oververhitting, zoals uitdroging, vermoeidheid en zelfs hitteberoerte.
De TO/juli-eis houdt in dat de temperatuuroverschrijding in een gebouw berekend over de maand juli beperkt moet blijven tot een bepaald maximum. Dit maximum is afhankelijk van het type gebouw en de locatie waar het gebouw zich bevindt. De exacte eis is vastgelegd in de regelgeving.
Het is belangrijk dat je op de hoogte bent en blijft van de TO/juli-eis en de ontwikkelingen op dit gebied goed volgt om ervoor te zorgen dat het werk voldoet aan de normen voor energiezuinige en comfortabele gebouwen.
Al met al zijn de regelgeving BENG, TOjuli en WKB belangrijke aspecten waar je rekening mee moeten houden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. 5 Tips om je te helpen bij deze regelgeving.
1. Blijf op de hoogte van de regelgeving: Regelgeving kan voortdurend veranderen, dus het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste regelgeving en de veranderingen in de branche. Dit kan worden gedaan door regelmatig de websites van relevante overheidsinstanties en leveranciers te raadplegen of door deel te nemen aan opleidingen en trainingen.
2. Ontwikkel procedures en protocollen: Je kan als werkvoorbereider/calculator/projectleider procedures en protocollen ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je consistent voldoet aan de regelgeving. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een checklists of stappenplannen maakt voor verschillende soorten installaties, of dat ze bepaalde controles of testen uitgevoerd worden voordat een installatie opgeleverd wordt.
3. Wees proactief: In plaats van te wachten op problemen of klachten, kun je proactief zijn en werkzaamheden regelmatig evalueren om te zien of ze voldoen aan de regelgeving. Hierdoor kunnen eventuele problemen of tekortkomingen snel worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze tot ernstige problemen leiden.
4. Zorg voor een goede communicatie: Zorg ervoor dat de mensen op de bouw ook op de hoogte zijn van de regelgeving en dat ze de stappen die ze nemen om eraan te voldoen. Door transparant te zijn over de werkzaamheden en te communiceren met de mensen op de bouw.
5. Werk samen met andere partijen: Zoek de samenwerking met andere partijen, zoals leveranciers, aannemers, architecten en ingenieurs. Door samen te werken en informatie te delen, kun je ervoor zorgen dat de installaties die gebouwd worden veilig en duurzaam zijn.
In het laatste deel van ‘de 5 installatiethema’s van 2023’ gaan we in op het thema leverbetrouwbaarheid. De betrouwbaarheid van leveringen door fabrikanten is cruciaal voor installateurs. Om een project op tijd en binnen het budget te realiseren, ben je vaak direct afhankelijk van de tijdige levering van onderdelen en materialen. Als projectleider, werkvoorbereider of calculator moet je kunnen vertrouwen op de levertijden van fabrikanten om de werkzaamheden nauwkeurig te kunnen plannen en uitvoeren.
Wanneer fabrikanten onbetrouwbaar zijn in hun leveringen, kan dit leiden tot vertragingen in projecten en kan dit resulteren in extra kosten voor installateurs. Bovendien kan een gebrek aan betrouwbaarheid van de leveringen de reputatie van de installateur schaden.
Een gebrek aan leverbetrouwbaarheid kan leiden tot vertragingen in projecten. Als projectleider, werkvoorbereider of calculator moet je in staat zijn om werkzaamheden nauwkeurig te plannen, en als de benodigde materialen en onderdelen niet op tijd worden geleverd, kan dit de volledige planning verstoren. Dit kan op zijn beurt leiden tot vertragingen in de oplevering van het project en zelfs tot boetes of andere contractuele sancties als het project niet op tijd wordt voltooid.
Een gebrek aan leverbetrouwbaarheid van fabrikanten kan leiden tot extra kosten voor installateurs. Bijvoorbeeld, als je extra arbeidskrachten moet inschakelen om verloren tijd in te halen, kan dit leiden tot hogere loonkosten. Ook kan het zijn dat je extra kosten moeten maken voor transport of opslag van materialen, als deze niet op tijd geleverd worden en er niet genoeg opslagruimte is om de materialen veilig te bewaren. Dit kan de winstgevendheid van het project in gevaar brengen.
Niet tijdig leveren van producten van fabrikanten kan ook de relatie met jouw klanten schaden. Klanten vertrouwen erop dat hun projecten op tijd en binnen het budget zullen worden gemaakt. Als dit niet het geval is vanwege problemen met de levering van materialen, kan dit leiden tot klachten van klanten en zelfs tot het verliezen van de klant. Dit kan de reputatie van het bedrijf aantasten en het moeilijker maken om toekomstige klanten aan te trekken.
Wanneer je niet kan vertrouwen op tijdige leveringen zal ook de algemene efficiëntie van het werk van installateurs verminderen. Installateurs moeten vaak verschillende projecten tegelijkertijd beheren en als materialen niet op tijd worden geleverd, kan dit leiden tot verwarring en inefficiëntie in het beheer van projecten. Dit kan op zijn beurt leiden tot hogere kosten en een vermindering van de algehele winstgevendheid van het bedrijf.
De leverbetrouwbaarheid van fabrikanten is dus essentieel voor de succesvolle uitvoering van projecten. Betrouwbare leveringen stellen je in staat om de werkzaamheden nauwkeurig te plannen en uit te voeren, en om je reputatie als betrouwbare en professionele dienstverleners te behouden.
Door deze tips toe te passen, kun jij als projectleider, werkvoorbereider of calculator de leverbetrouwbaarheid van fabrikanten beter onder controle krijgen en projecten efficiënter en succesvoller uitvoeren.
1. Communiceer duidelijk met fabrikanten: Een goede communicatie tussen jou en de fabrikant is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Als Installateur moet je duidelijk aangeven welke materialen en onderdelen nodig zijn en wanneer deze nodig zijn. Hierdoor kunnen fabrikanten hun planning aanpassen en ervoor zorgen dat de benodigde materialen en onderdelen op tijd worden geleverd.
2. Zorg ook zelf voor voldoende voorraad: Het is belangrijk om voldoende voorraad te hebben van de materialen en onderdelen die vaak nodig zijn. Door dit te doen, kun je onvoorziene vertragingen of problemen in de levering van fabrikanten opvangen en toch op tijd leveren. Dit kan ook de afhankelijkheid van een enkele fabrikant verminderen en je flexibiliteit vergroten.
3. Werk samen met betrouwbare fabrikanten: Werk met fabrikanten die bekend staan om hun betrouwbaarheid en die een bewezen staat van dienst hebben als het gaat om het nakomen van levertijden. Het kan handig zijn om referenties te raadplegen en reviews van andere installateurs te lezen om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid van een fabrikant.
4. Houd rekening met onvoorziene omstandigheden: Houd rekening met onvoorziene omstandigheden zoals vertragingen in het transport, douaneprocedures of weersomstandigheden die de levering van materialen en onderdelen kunnen beïnvloeden. Door hiermee rekening te houden bij het plannen van projecten, kun je een buffer inbouwen voor onvoorziene problemen.
5. Maak gebruik van technologie: Gebruik de juiste technologie om de leverbetrouwbaarheid te verbeteren. Door het gebruik van software voor projectbeheer en voorraadbeheer, kun je benodigdheden beter beheren en de planning optimaliseren. Ook kan je een betere communicatie met fabrikanten onderhouden via e-mail, telefoon of online platforms.
Kerver 16
5521 DB Eersel
Nederland
+31 497 36 00 31
info@ventilair.nl
Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.